Psikolog kardeşim İlkay Soykal bağımlılığa ilişkin şu tespitlerde bulunuyor: ” Bağımlılık, bir nesneyle, insanla, maddeyle abartılı, ısrarlı, tüketici, yorucu bir bağ kurmaktır. Bağ kurulunca, amaç karşıdaki nesnenin sürekli tüketilmesi olur. “Onu istiyorum, sonucu ne olursa olsun odur istediğim.” düşüncesiyle davranılır. Günümüzde, bağımlılık toplumu yaralayıcı ve tüketici bir biçimde etkileyen bir halk sağlığı konusu biçimine dönüşmüştür. 8 yaşa kadar düşen madde kullanımı, üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir sosyal-tıbbi alan olarak karşımızdadır. Bağımlılığın tedavisinde değişik yöntemler uygulanır: Arındırma, psikoterapi, rehabilitasyon, ilaç programları, beceri kazandırma programları, denetimli serbestlik vs.
Aile en güvenilir limandır
Aile çatıdır, korunaktır, sığınaktır, limandır. Bazen yemekhane olur, beslenme gereksinimlerinin karşılandığı yerdir. Sığınak olur. Örselenme zamanlarında güvenlik alanı olur. Bazen, liman olur. Fırtınalı ilişkiler yumağında, soluk almak için uğranılan yerdir. Temelde aile, ruhsal, zihinsel, bedensel, duygusal olayların olduğu, üyelerinin bu açılardan beslendiği bir yerdir. Beslenmenin oranı değişebilir. Kaynaktır aile. Irmak gibi akan, suyu yer altından çıkan merkezdir.
Aile desteği çok önemlidir
Madde bağımlılığında aile, tedavinin can damarıdır. İyileşmeyi asıl kılan temel dayanaktır. Sürekli, tedaviyi denetleyen, bazen ayna görevini üzerine alan yardım düzeneğidir. Bağımlılığı olan insana aile desteği, her gün yaraya yapılan pansuman işlevini görür. Peki, bu destek nasıl olur? Bağımlılığı olan insanı peşinen yargılamadan, eleştirmeden. Dahası, onu başkalarıyla, kuzenleriyle, akranlarıyla karşılaştırmadan. “Bu yaşına geldin hala bir şey yapamadın, bak senin yaşındakiler işinde gücündeler. Yahu benden pay biç, senin yaşındayken ben, ev geçindiriyordum, ben sağlığıma hep dikkat ettim, sense bunu başaramıyorsun.” gibi söylemlerle bağımlılığı olan insanın ruhuna saatli bomba yerleştirilir. Bomba, her an patlayabilir, kendisine, çevresine zarar verebilir.
Kaynak : Kendine Yardım sayfası. ) isaaltun.com